Klachten na bestraling bij borstkanker

Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan uw genezing bevorderen wanneer u een of meerdere van de onderstaande klachten ervaart:

  • een pijnlijke en/of harde borst;
  • een slecht genezende wond aan de bestraalde borst;
  • oedeem;
  • spontane ribbreuken.

Bestralingsschade algemeen

Tijdens bestraling worden niet alleen de kankercellen, maar ook het gezonde weefsel rondom de tumor bestraald. Dit veroorzaakt schade en ontsteking in het bestraalde gebied. Deze ontsteking blijft, ook nadat de behandeling al klaar is, doorwerken. Dit doorgaande ontstekingsproces kan over de tijd ook schade veroorzaken. Het lichaam probeert deze schade te repareren door littekenweefsel (fibrose) aan te maken. De bestraalde en verlittekende huid is vaak matig doorbloed, omdat de bloedvaatjes in de huid ook kapot worden bestraald. Afhankelijk van welk deel van het lichaam bestraald is, kan dit bij 10-15% van patiënten op de lange termijn tot klachten leiden.

Hoe verloopt het behandeltraject?

1. Verwijzing

Voor bestralingsschade moet u verwezen worden door uw behandelend specialist (radiotherapeut). Als uw huisarts u wil verwijzen, laat hem/haar dan contact opnemen met uw specialist om de indicatie te bevestigen.

2. Intake arts

Tijdens een intakegesprek stelt een arts samen met u een behandelplan op, en geeft uitleg over de behandeling.

3. Hyperbare zuurstofbehandeling

Voor de hyperbare zuurstoftherapie verblijft u 5 keer per week gedurende anderhalf uur in een luxe drukcabine. Tijdens de behandeling is er altijd een begeleider in de kamer aanwezig samen met een aantal mede patiënten.

4. Nazorg/aanvullende behandeling

Waar nodig wordt aanvullende behandeling gegeven, zoals wondzorg of oedeemtherapie.

Veel gestelde vragen hyperbare zuurstoftherapie

1. Welke bijwerkingen kan ik verwachten van hyperbare zuurstoftherapie?

Zoals elke medische behandeling kent hyperbare zuurstoftherapie ook een aantal mogelijk bijwerkingen. De meest voorkomende is pijnklachten van de oren, als u de hogere druk in de tank niet goed kan klaren.

2. Wat moet ik meenemen naar het intake gesprek?

  • uw zorgpas
  • een geldig legitimatiebewijs
  • bij medicijngebruik uw medicijnlijst
  • ingevulde formulieren die u van ons toegestuurd krijgt

3. Ik zit in een rolstoel / ben bedlegerig, kan ik de behandeling dan ondergaan?

Als het voor u mogelijk is, helpen onze begeleiders u overstappen op één van de stoelen in de cabine. Eventueel is in de cabine ook voldoende ruimte voor patiënten die in een rolstoel blijven zitten. Bedlegerige patiënten kunnen plaats nemen op een speciale brancard.