Hyperbare Zuurstoftherapie

Hoe werkt hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie is een methode waarbij door het verhogen van de omgevingsdruk, heel veel extra zuurstof in het lichaam komt. Zuurstof is namelijk een gas en bij gassen bepaalt de omgevingsdruk de hoeveelheid van dat gas.

Als u bijvoorbeeld hoog in de bergen verblijft, bestaat er gevaar voor hoogteziekte. De luchtdruk of omgevingsdruk in de bergen is namelijk heel laag en daarmee ook de hoeveelheid zuurstof. Hoogte ziekte ontstaat door een gebrek aan zuurstof. Andersom ziet u ook het tegenovergestelde effect. Als de omgevingsdruk druk groter wordt dan neemt de hoeveelheid zuurstof ook toe.

Meer zuurstof in je lichaam

In een hyperbare behandelkamer is het mogelijk de luchtdruk te vergroten waardoor er 12 keer zoveel zuurstof in het lichaam komt als normaal. De grote hoeveelheid zuurstof wordt opgenomen in het bloed en komt van binnen uit in het te behandelen gebied.

Belangrijke gevolgen van deze vergrote hoeveelheid zuurstof in het lichaam zijn onder andere dat;

  • Genezingsprocessen weer opstarten of sneller verlopen.
  • Er nieuwe vaten ontstaan
  • Meer stamcellen geactiveerd worden die nieuw weefsel genereren.
  • Ontstekingen worden geremd
  • Antibiotica veel sterker werken.
hyperbaar-geneeskundig-centrum

Welke klachten kunnen worden behandelt met hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie wordt o.a. gebruikt voor chronische en complexe wonden, chronische botinfectie en klachten die ontstaan in bestraalde weefsels. Hyperbare zuurstoftherapie kan ook worden ingezet als voorbereiding en nabehandeling voor een huid- of spiertransplantatie, of een operatie in bestraald gebied.

Heeft u een niet-genezende wond, of bent u in het verleden bestraald en ervaart u nu klachten hierdoor? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe verloopt het behandeltraject?

1. Verwijzing

Voor bestralingsschade moet u verwezen worden door uw behandelend specialist (radiotherapeut). Als uw huisarts u wil verwijzen, laat hem/haar dan contact opnemen met uw specialist om de indicatie te bevestigen.

2. Intake arts

Tijdens een intakegesprek stelt een arts samen met u een behandelplan op, en geeft uitleg over de behandeling.

3. Hyperbare zuurstofbehandeling

Voor de hyperbare zuurstoftherapie verblijft u 5 keer per week gedurende anderhalf uur in een luxe drukcabine. Tijdens de behandeling is er altijd een begeleider in de kamer aanwezig samen met een aantal mede patiënten.

4. Nazorg/aanvullende behandeling

Waar nodig wordt aanvullende behandeling gegeven, zoals wondzorg of oedeemtherapie.

Veel gestelde vragen hyperbare zuurstoftherapie

1. Welke bijwerkingen kan ik verwachten van hyperbare zuurstoftherapie?

Zoals elke medische behandeling kent hyperbare zuurstoftherapie ook een aantal mogelijk bijwerkingen. De meest voorkomende is pijnklachten van de oren, als u de hogere druk in de tank niet goed kan klaren.

2. Wat moet ik meenemen naar het intake gesprek?

  • uw zorgpas
  • een geldig legitimatiebewijs
  • bij medicijngebruik uw medicijnlijst
  • ingevulde formulieren die u van ons toegestuurd krijgt

3. Ik zit in een rolstoel / ben bedlegerig, kan ik de behandeling dan ondergaan?

Als het voor u mogelijk is, helpen onze begeleiders u overstappen op één van de stoelen in de cabine. Eventueel is in de cabine ook voldoende ruimte voor patiënten die in een rolstoel blijven zitten. Bedlegerige patiënten kunnen plaats nemen op een speciale brancard.