Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

Als patiënt van het Hyperbaar Geneeskundig Centrum Rijswijk (HGC) kunt u sinds kort uw medische gegevens ophalen in uw eigen Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Een PGO is een website of app waar u veilig uw medische informatie van ziekenhuizen, huisartsen of andere zorgverleners kan verzamelen.

PGO’s zijn nog nieuw en in ontwikkeling. De mogelijkheden zijn op dit moment nog beperkt. In de toekomst kunt u bijvoorbeeld ook uw eigen gegevens toevoegen uit gezondheidsapps. Toch is het een mooie eerste stap om als patiënt overzicht te hebben over alle informatie over uw gezondheid.

Wat is het verschil tussen Mijn HGC en een PGO?

Via Mijn HGC (https://hgcp-portal.timeff.com) kunt u uw medische gegevens van het HGC al inzien. Het PGO bestaat straks naast Mijn HGC. Het grote verschil is dat u in het PGO alle medische gegevens kunt verzamelen, bijvoorbeeld ook van uw huisarts of een therapeut. Daarnaast kiest u zelf het PGO uit. U kunt daarbij ook kiezen voor meerdere PGO’s.

Zijn PGO’s veilig?

Stichting MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van gegevens. Als een PGO het MedMij-label heeft, kunt u erop vertrouwen dat dit een veilige PGO is. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen patiënten en gezondheidsprofessionals. Meer informatie kunt u vinden op website van Medmij (https://medmij.nl/zorggebruikers/).

Welke PGO’s zijn er?

Alle PGO’s zijn verschillend. Ze zien er anders uit en u kunt er andere gegevens in bijhouden zoals hartslagmetingen of eet- en slaapgewoonten. U kunt zelf kiezen welke PGO het beste bij u past. Op de website PGO.nl (https://www.pgo.nl/kies-een-pgo/) staat een keuzehulp.

Vanaf welke leeftijd kan er een account aangemaakt worden?

Patiënten kunnen vanaf 16 jaar een eigen account aanmaken bij een PGO. Een ouder/voogd mag dit niet inzien. Er zijn uitzonderingen op deze regels, bijvoorbeeld voor kinderen met een verstandelijke beperking. Op de website van KNMG (https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/rechten-minderjarigen) staat een uitleg hierover.

Kan ik van PGO wisselen of mijn PGO verwijderen?

Het is mogelijk om van PGO te wisselen of om uw huidige PGO te verwijderen. Uw gegevens verdwijnen dan uit de PGO, maar blijven beschikbaar bij uw verschillende zorgverleners. Als u een nieuw PGO aansluit, kunt u deze gegevens weer opvragen.

Heeft u meer vragen over PGO’s? Op de website PGO.nl (https://www.pgo.nl/veelgestelde-vragen-pgo/) kunt u het antwoord op veelgestelde vragen vinden