Mensen die al jaren last hebben van suikerziekte krijgen op den duur last van lichamelijke klachten door de constant verhoogde glucosewaarden. Eén van de meest vervelende complicaties betreft wonden die niet of nauwelijks genezen. Deze zitten meestal aan de voeten en de onderbenen.
Patiënten met deze chronische wonden hebben een uitgebreide medische begeleiding nodig. Hierbij zijn vaak een (vaat)chirurg, internist, revalidatiearts, podotherapeut en een schoenmaker betrokken. In sommige gevallen blijkt deze uitgebreide begeleiding toch niet voldoende. De chronische wonden leiden regelmatig tot infecties en ziekenhuisopnamen. Uiteindelijk kunnen deze problemen leiden tot amputatie van het betreffende ledemaat. Wanneer de behandeling in een ziekenhuis niet tot genezing leidt, kan hyperbare zuurstoftherapie uitkomst bieden.
Bij diabetische wonden spelen een aantal ongunstige omstandigheden een rol. Een zeer ongunstige factor is de verminderde doorgankelijkheid van de grote en de kleine vaten. Hierdoor is de aanvoer van zuurstofrijk bloed belemmerd. Het gevolg is dat er weefsel afsterft, de afweercellen minder goed gaan functioneren en de capaciteit om collageen aan te maken afneemt. Verder gedijen allerlei bacteriën bijzonder goed in een zuurstofarme omgeving.
Hyperbare zuurstoftherapie is een methode om dit zuurstoftekort aan te pakken. Door de patiënt plaats te laten nemen in een drukcabine en honderd procent zuurstof in te laten ademen, ontstaat er een enorm hoge zuurstofdruk (grote hoeveelheid zuurstof). Dit heeft een aantal belangrijke gevolgen.
Bedreigd weefsel krijgt weer zuurstof! Ook na de behandeling houdt dit effect nog enige tijd aan.
Door het enorme verschil in zuurstofdruk tussen gezond weefsel en de wond gaat het lichaam nieuwe vaatjes vormen in dit overgangsgebied. Het weefsel wordt hierdoor vitaler!
Herstelprocessen die door het tekort aan zuurstof zijn stilgevallen, starten nu weer op. Macrofagen (afweercellen met een pacman-achtige werking) worden weer actief en eten alle vuiligheid in de wond weg. Ook geven zij een stimulans aan andere cellen. Er wordt weer bindweefsel aangemaakt en de wond raakt bedekt.
Bacteriën die zich lekker voelen in een omgeving met een tekort aan zuurstof raken nu uit balans en gaan dood. Infecties klaren op.
De werking van antibiotica wordt fors versterkt door hyperbare zuurstoftherapie.
Gemiddeld zijn 40 behandelingen nodig om tot genezing te komen. Dit komt neer op 5 behandelingen per week (iedere doordeweekse dag een behandeling) gedurende 8 weken. De behandelingen worden volledig vergoed!
Bedenk dat hyperbare zuurstoftherapie een aanvullende behandeling is die pas zinvol is wanneer er geen verbetering meer mogelijk is aan uw vaten en wanneer u geschikt schoeisel draagt. De behandeling geschiedt daarom vaak in samenwerking met uw vaatchirurg en revalidatiearts.