Problemen door bestraling

Er zijn verschillende redenen waarom patiënten een bestraling moeten ondergaan. De bekendste reden is kanker. Door de bestraling worden de kankercellen vernietigd. Helaas is het niet te voorkomen dat er ook gezonde cellen afsterven. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan. Deze problemen kunnen we verdelen in acute (of directe) complicaties en late (of indirecte) complicaties.

De acute of directe complicaties ontstaan tijdens of direct na de bestraling. Het betreft dan meestal huidklachten die over het algemeen binnen afzienbare tijd genezen. Behandeling bestaat uit het bestrijden van de symptomen, oftewel het verhelpen van de klachten. Bent u iemand met deze problematiek, dan heeft hyperbare zuurstoftherapie geen duidelijke meerwaarde.

Bij ongeveer 15 procent van alle bestraalde patiënten doen zich late complicaties voor. Die kunnen zich uiten als louter pijnklachten, maar ook gepaard gaan met inwendige of uitwendige problemen, verlittekening, oedeem (vocht) of zelfs wonden en bloedingen.

Ook kunnen door een verminderde functie van bestraalde weefsels klachten voorkomen zoals incontinentie voor urine of ontlasting en erectieproblemen.

In sommige gevallen blijven deze late complicaties na de bestraling aanwezig, maar vaak ook ontstaan ze pas enkele maanden of jaren na de laatste bestraling. Feit is dat deze late complicaties niet vanzelf genezen. We spreken over late klachten als die 3 tot 6 maanden na uw laatste bestraling nog altijd aanwezig zijn of als uw klachten in die periode zijn begonnen.

Hieronder volgt een beschrijving van de klachten per bestralingsgebied:

Klachten na bestraling van hoofd- en halsgebied
Indien u bent bestraald in verband met kanker in uw mond, kaak, hals of aangezicht en een of meerdere van de onderstaande klachten ervaart, kan behandeling met hyperbare zuurstoftherapie uw genezing bevorderen:

pijn, strak gevoel en/of slecht genezende wonden;
bewegingsbeperking van het hoofd- en halsgebied;
droge mond / taai speeksel / moeite met slikken;
moeite met het openen van de mond;
smaak- en/of reukverlies;
spontane kaakbreuk.

Blaasklachten na bestraling
Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan uw genezing bevorderen wanneer u een of meerdere van de onderstaande klachten ervaart:

bloederige urine;
pijn bij het plassen;
stolsels bij het plassen.

Klachten na bestraling bij borstkanker
Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan uw genezing bevorderen wanneer u een of meerdere van de onderstaande klachten ervaart:

een pijnlijke en/of harde borst;
een slecht genezende wond aan de bestraalde borst;
oedeem;
spontane ribbreuken.

Darmklachten na bestraling
Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan uw genezing bevorderen wanneer u een of meerdere van de onderstaande klachten ervaart:

wisselende bloederige ontlasting;
pijn bij de stoelgang / pijn in de onderbuik;
slijmverlies via de anus;
loze aandrang;
slecht genezende wond aan de anus.

Klachten na bestraling van vrouwelijke geslachtsorganen
Indien u bent bestraald in verband met kanker aan uw baarmoederhals, eierstok(ken) of vagina en een of meerdere van de onderstaande klachten ervaart:

pijn bij het plassen/de stoelgang;
stolsels bij het plassen;
vaak plassen/ontlasting;
bloederige ontlasting/urine;
slijmverlies via de anus;
pijn laag onderin de buik;
loze aandrang;
slecht genezende wond aan de vagina.

Klachten na bestraling van het mannelijke geslachtsorgaan

erectiestoornissen;
incontinentie.

Chirurgie/implantaten in bestraald weefsel
Indien u in aanmerking komt voor een operatie in bestraald gebied dan kan hyperbare zuurstoftherapie late radiatieschade voorkomen. Denk bij een operatie in bestraald gebied bijvoorbeeld aan een implantaat in het kaakgebied, een borstreconstructie of een chirurgische ingreep aan de endeldarm. Hyperbare zuurstoftherapie wordt zowel voor als na de ingreep gegeven.

In de medische wereld is de toepassing van hyperbare zuurstoftherapie bij late bestralingsschade uitvoerig bekend en toegepast. Dit vanwege de gunstige ervaringen. Het weefsel wordt vitaler en functioneler, wonden en bloedingen verdwijnen.

De werking van hyperbare zuurstoftherapie bij bestralingsschade is als volgt. Door de patiënt plaats te laten nemen in een drukkamer en honderd procent zuurstof in te laten ademen, ontstaat er een enorm grote hoeveelheid zuurstof (hoge zuurstofdruk). Dit heeft een aantal belangrijke gevolgen. De belangrijkste zijn;

Bedreigd weefsel krijgt weer zuurstof! Ook na de behandeling houdt dit nog aan.
Door het enorme verschil in zuurstofdruk tussen gezond weefsel en de wond gaat het lichaam nieuwe vaatjes vormen in dit overgangsgebied. Het weefsel wordt hierdoor vitaler!
Herstelprocessen die door het tekort aan zuurstof zijn stilgevallen, starten nu weer op. Macrofagen (afweercellen met een pacman-achtige werking) worden veel actiever en ruimen afval in de wond beter op. Ook geeft dit een stimulans aan andere cellen. Er wordt weer bindweefsel aangemaakt en de wond raakt bedekt.
Bacteriën die zich lekker voelen in een omgeving met een tekort aan zuurstof raken nu uit balans en gaan dood. Infecties klaren op.
De werking van antibiotica wordt fors versterkt door hyperbare zuurstoftherapie.